Wat zijn de voornaamste oorzaken van obesitas?

Vaak gaan mensen er vanuit dat de oorzaak van obesitas moet gezocht worden in het feit dat men te veel eet bij onvoldoende beweging. Zo simpel is het echter niet. Onderzoek heeft aangetoond dat heel wat achterliggende redenen aan de basis kunnen liggen van zwaarlijvigheid.

We zetten de acht belangrijkste oorzaken op een rijtje.

8. Te weinig slaap
Onvoldoende slapen is een echte dikmaker. Indien je te weinig slaapt, heeft jouw lichaam een gebrek aan het natuurlijke hormoon leptin dat je appetijt, metabolisme en vetverbranding regelt. Eigenlijk is dat de stof die jouw hersenen aangeeft dat je verzadigd bent. Waneer die stof onvoldoende in je lichaam aanwezig is, dan is het logische gevolg dat je meer gaat eten en dat zal je snel merken aan de weegschaal.

7. Vervuiling
Zoals we daarnet aangaven, wordt jouw lichaamsgewicht in hoge mate gecontroleerd door hormonen. Vervuiling kan echter eveneens overgewicht veroorzaken. De lucht die we inademen en het voedsel dat we eten bevat helaas verontreinigende stoffen en chemicaliën. Hierdoor worden de hormonen in ons lichaam ontregeld waardoor het risico op overgewicht verhoogt. Natuurlijk kan je vervuiling niet volledig vermijden maar je kan wel zorgen dat je hormonenhuishouding in balans is.

6. Airco en verwarming
Onder normale omstandigheden gaat je lichaam energie verbruiken om je lichaamstemperatuur te doen stijgen bij koud weer en tijdens warm weer gaan we automatisch minder honger hebben. Eveneens zweten bij warme temperaturen komt neer op het verbranden van calorieën. Indien de airco of de verwarming aan het werk is, hoeft ons lichaam niets meer te doen.

5. Medicijnen
Een ongelukkige bijwerking van sommige medicijnen is vaak dat je een aantal kilo’s bijkomt. Bijvoorbeeld antidepressieva, anticonceptiepillen, medicatie in het kader van diabetes en hormonenpillen kunnen overgewicht veroorzaken. Uiteraard kan je meestal niet zonder deze medicijnen en moet je de ambetante nevenwerking aanvaarden.

4. Etnische afkomst
Geloof het of niet maar etniciteit speelt een grote rol in zwaarlijvigheid. Studies tonen aan dat Aziaten een kleinere kans hebben om obees te worden dan bijvoorbeeld blanken en Afro-Amerikanen.

3. Oudere mama’s
Hoe ouder je bent op het moment dat je als vrouw een kind op de wereld zet, hoe groter de kans op overgewicht.

2. Familiale omgeving
Je wordt sowieso tijdens je jeugd beïnvloed door de levensstijl en eetgewoonten van je familie. Denk daar ook aan bij het opvoeden van je kinderen. Geef het goede voorbeeld.

1. Genen
Zwaarlijvigheid is altijd gelinkt aan je genen. Als je ouders obees zijn, is de kans groot dat je zelf overgewicht gaat opbouwen. De genetische component kan ervoor zorgen dat het voor jou moeilijker is om gewicht te verliezen maar dat neemt niet weg dat je geen actie kan ondernemen. Gebruik je genen dus zeker niet als excuus maar blijf gemotiveerd om te bewegen en gezond te eten. Dan geef je zwaarlijvigheid geen kans.

Op een rustige manier en onder deskundige begeleiding yoga doen is vaak een eerste goede stap op weg naar een gezonder lichaam. Ook voor mensen met ob esitas! Wil je meer weten over specifieke begeleiding voor jouw persoonlijke situatie, contacteer Pascale!

 

Bron: Goed Gevoel Magazine