CURVY Q. BLOG: Let’s talk about yoga…

 

Toen ik in 2009 in India rondzwierf ben ik voor het eerst met yoga in aanraking gekomen. India heeft iets mysterieus, iets magisch. Al die verschillende kleuren, die rituelen maakten indruk op me.

VaranasiIk ben iemand die heel nuchter in het leven staat, ik heb weinig taboes en ben niet snel uit het lood geslagen. Die reis was echt een speciale ervaring.

Varanasi is een heilige stad waar de Hindoe hun overledenen cremeren, aan de Ganges rivier. Toen ik daar wandelde voelde ik echt een energie, waar ik nog kippenvel van krijg als ik eraan terugdenk.

Ik kan het niet goed beschrijven, het was niets slecht of negatief. Eerder zeer ingetogen, sereen wel erg spiritueel. Dat was voor mij heel nieuw, ik vergeet dat nooit. Ik denk dat daar de start lag van mijn zoektocht naar mezelf, om te weten hoe ik in elkaar zat , wat ik wilde in het leven en vooral wat niet.

Ik was daar vroeger niet echt mee bezig, geen idee waarom het dan precies daar naar boven kwam.

Goa

Goa

Om mijn reis af te sluiten vertrok ik naar Goa, om te relaxen voor ik weer terug naar huis moest. In een eco yoga retreat. Nog iets waar ik niks van af wist. Wat is godsnaam was een eco yoga retreat ? Daar kwam ik dus al snel achter…

Alles was op zonne-energie, vegetarisch eten (wat ik al deed), veel yoga, één met de natuur. Ja, dat beviel me wel…Tja, ik plan weinig en go with the flow als ik rondtrek dus het gebeurt wel vaker dat ik ergens terechtkom waar ik geen idee van heb. Op zich heeft dat al wel hele fijne verrassingen opgeleverd.

Enfin, uitgepakt, rondgesnuffeld en ’s morgens klaar voor mijn eerste yogales. Nieuwsgierig ging ik de studio binnen, zag de matjes klaarliggen, gongs en bellen en wierook. Oh boy, waar ben ik aan begonnen ?

Maar goed, ik ben wel steeds bereid om nieuwe horizonten te verkennen. De les was wel heel zweverig, ik heb meer gekeken naar wat de rest deed dan mezelf helemaal over te geven. Toch ben ik nog terug gegaan.

Yoga intrigeerde me wel, er was iets mee wat ik niet echt begreep. Nee, ik was er misschien nog niet helemaal klaar voor maar ik moest er wel meer van weten.

Ik had al een tijdje rugproblemen, altijd genegeerd. Ik belandde dan ook op spoed. De dokter raadde me yoga of de rugkliniek aan. Ok Doc, yoga it is….

Dus, ik kocht een 10 beurtenkaart en vol goede moed ging ik naar les 1. We begonnen en in het begin ging het er rustig aan toe en ik dacht, mja dit kan ik wel af. Verkeerd gedacht, we vlogen erin en 15 min. verder in de les, zweette ik me kapot, kon amper volgen. Een beetje uit mijn lood geslagen vroeg ik aan de leraar of ik wel in de juiste les zat want dit kon toch geen yoga zijn ? Dit was helemaal iets anders als in Goa. Geen zweverig gedoe, geen gongs…Uiteraard iedereen lachen maar ja, dit was vinyasa yoga, een stevigere vorm van yoga. Tja, wist ik veel…

Maar ik gaf het een kans, van mezelf moest ik die 10 beurten volhouden en pas daarna de brui eraan geven als ik wilde. Na de vierde of de vijfde les was ik compleet verkocht. Mijn rug deed het goed, minder pijn en ik voelde me in het algemeen gewoon beter. Ik begon zelfs naar de lessen uit te kijken.

Dat viel ook mijn omgeving op. Ik was rustiger, ontspannender. Na de beurtenkaart wilde ik meer en ging duchtig op zoek, googlede erop los. Achter mijn hoek, waar ik woon, is een yoga studio en probeerde er alle lessen die ze hadden. Ik merkte dat yin yoga (da’s de rustige vorm) me echt goed lag. Tegen dan had ik het yoga virus goed te pakken. Iedereen die het horen wilde moest eraan geloven.  

Yoga Teacher Training, Gent,

Yoga Teacher Training, Gent,

Sindsdien kan ik niet meer zwijgen over yoga. Iedere vriendin heeft er al aan moeten geloven.

Toen heb ik besloten me in te schrijven in een Yoga Teacher Training. Ik wilde me echt verdiepen in yoga, de filosofie, wat het nog allemaal kan doen met je mind en je lichaam.

Dat jaar heb ik enorm veel geleerd over mezelf, over hoe ik zelf in elkaar stak. Ik ben er mensen tegengekomen met dezelfde overtuiging in het leven, dezelfde gedachtengang. Ik ben er echte fijne dames tegengekomen die ik altijd dicht bij me wil.

Ik ben heel dankbaar dat ik yoga heb leren kennen en dat ik deze weg ben ingeslagen. 

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat yoga voor iedereen is, jong en oud, dik en dun, lenig en stram, man en vrouw want het gaat helemaal niet over het feit dat je je benen in je nek kan leggen of je jezelf kan dubbelvouwen maar wel over de weg die je op je matje aflegt. Je komt jezelf tegen, da’s 100% zeker, geen ontsnappen aan.

En dan komt het….hoe ga je daarmee om ? Geef je op omdat een pose je te zwaar wordt, word je kwaad omdat je buur die asana wel kan en jij niet, komt er een emotie in je los van verdriet of een gevoel van liefde en kan je wat je over jezelf geleerd heb ook gebruiken in je dagelijks leven ? Da’s yoga…

En daarom wil ik iedereen uitnodigen om eens op een matje te gaan staan en yoga te proberen, met vallen en opstaan, ervoor open te staan en iets nieuws te proberen. Is het iets voor je prima, doet het je niks, ook goed maar probeer….

Voilà, mijn eerste blog is af. Gelukkig bestaan er tekstverwerking en laptops waar ik kon deleten, paste en copy gebruiken. Moest ik dit doen met een typmachine, het zou nogal een gevloek zijn om steeds opnieuw te beginnen.

Ik heb mijn best gedaan en ik ben er tevreden van en ook wel supertrots op mezelf. Ik hoop dat je ervan genoten hebt om het te lezen.

Tot gauw,

XOXO

Curvy Queen

Zin om zelf aan de slag te gaan? Contacteer Pascale voor een privéles!