Mijn eerste ervaring met yoga.

22-08-2020

Tijdens mijn eerste les yoga werd de vraag gesteld: "Wat betekent yoga voor jou ?" Begrijp me niet verkeerd, ik had (dacht ik) genoeg redenen waarom ik de stap naar een yogastudio kon zetten, maar om er een exacte uitleg aan te geven, kon ik niet. Het was pas door een tijdje aan yoga te doen dat het stilletjes tot me doordrong.

Toen dacht ik, yoga is bedoeld om je geest tot rust te laten komen, je lichaam sterker te maken en dan deze in balans te krijgen. Ik ben begonnen met yoga omdat ik rugproblemen had, op doktersvoorschrift want ik moest mijn spieren versterken.

Ondertussen is mijn antwoord helemaal anders geworden. Na een aantal lessen merkte ik dat ik niet enkel fysiek sterker werd maar ook mentaal veranderde. Er gebeurde vanalles met me. Men leerde me niet enkel hoe ik de poses moest uitvoeren maar er werd heel veel aandacht besteed aan mijn ademhaling. Plots was ik ook met bewustzijn bezig. Het bewegen en tegelijkertijd ademen om dan eigenlijk tot rust te komen terwijl ik in een pose stond, dat was niet gemakkelijk en ja, ook wel confronterend.

Ik ben mezelf op allerlei vlakken tegengekomen en begon me vragen te stellen over alles, het kwam spontaan naar boven. Je ademhaling verbinden aan je asana's om dan je aandacht naar binnen te brengen en te voelen, doet wat met je. Wat wilde ik en waarom, hoe kon ik dingen die niet meer paste in mijn leven veranderen. Mijn interesses werden anders, mijn reacties in situaties, en ik werd ook kalmer.

Uren kan ik over yoga praten, als je me laat doen maar je moet het zelf ervaren om het te begrijpen. Het moment dat je beslist om aan yoga te beginnen, is het belangrijk dat je open staat voor verandering en om te groeien. Want yoga is niet gewoon een work out maar yoga gaat je uitdagen. Je gaat prikkels en emoties voelen, waarvan je niet wist dat je ze had.

Terug naar de vraag wat yoga voor mij betekent. Yoga, voor mij, is een levensstijl die verder gaat dan mijn mat alleen. Oorspronkelijk met de bedoeling om mijn lichaam sterker te maken maar is uitgedraaid naar een hele andere visie op mijn leven. Yoga heeft me een spiegel voor gehouden, me geconfronteerd met hoe ik was, goed en minder. Ik heb daar heel veel weerstand aan geboden maar uiteindelijk heeft yoga me doen groeien en me een veel bredere kijk op het leven gegeven. Yoga helpt me om terug in balans te komen als ik even geen houvast meer heb.