Ayurvedische Massage

Ayurvedische massage combineert de grondbeginselen van Ayurveda met het gebruik van drukpunten. Deze massage is gemaakt om een balans te scheppen tussen lichaam, geest en ziel zodat het lichaam zichzelf geneest. Eveneens gekend als een 'oliemassage', omdat het gebruik maakt van warme kruiden en essentiële oliën.

Zoals ik al eerder vertelde staan in Ayurveda, de vijf elementen centraal. Tijdens een Ayurvedische massage, worden organische oliën doordrenkt met Ayurvedische kruiden en verwarmd om ontspanning en ontgifting te bevorderen. De gebruikte olie is specifiek gekozen om de dominantste dosha, aanwezig bij die persoon, uit te balanceren. Als de olie op de juiste temperatuur wordt gebruikt, dringt deze in het lichaam door de poriën en de huid, smelten de gifstoffen samen en worden ze uit het lichaam verwijderd om zo het lichaam te ontgiften.

Een Ayurvedische therapeute vestigt haar aandacht op het vrijmaken van de energiekanalen in het lichaam, het verwijderen van gifstoffen en het in balans brengen van de chakras. Bij een Ayurvedische massage is bepalend wat de persoon in kwestie nodig heeft en wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken: tapping, kneden, knijpen en traditionele massage methodes. De bewegingen kunnen snel gaan of lang duren, naargelang wat nodig is op dat moment voor die persoon. De algemene aanpak leidt tot een betere bloedcirculatie en lymfedrainage.

Duur van 1 sessie: 60 min.

Shirodhara Massage

Deze, oorspronkelijk uit India afkomstige, massage is een Ayurvedische genezingstechniek die bestaat uit een milde hoofdmassage en een lichaamsmassage. Gedurende 30 minuten vloeit een warme olie over je voorhoofd en dit op je derde oog of anja chakra. Het is een zachte werkwijze, maar de behandeling heeft een heel bewuste uitkomst.

Wanneer men op het hoofd, het gezicht, de nek en het lichaam masseert en drukpunttechnieken toepast, wordt er olie gebruikt. De gebruikte olie verschilt van behandeling tot behandeling, afhankelijk van de dosha van de persoon die op de massagetafel ligt.

Sesamolie staat gekend voor zijn verwarmende functie en is gunstig voor de Vata types. Terwijl zonnebloemolie meer koelende kenmerken heeft en geschikt is voor het Pitta type. Stimulerende oliën (zoals mosterdolie) of lichte oliën (zoals lijnzaadolie, maïsolie, koolzaadolie of saffloerolie) zijn dan weer ideaal voor de Kapha mensen.

Enkele voordelen van een Shirodhara massage zijn:

 • het openen van het Derde Oog die de intuïtie aanspoort
 • het bevorderen van de bloedcirculatie in de hersenen
 • algemene ontspanning
 • het voeden van de droge huid en broos haar
 • het werkt pijnverzachtend
 • het verlaagt de bloeddruk
 • het geeft klaarheid in je denken
 • het maakt je hoofd stil
 • het geeft weer energie
 • het ontgift
 • het helpt bij burn-outs
 • het laat stress afnemen.

Extra info over de Shirodhara massage:

Als je de eerste keer een Shirodhara behandeling boekt, koop je 2 liter medicinale olie. Deze is specifiek voor jou omdat ze gemaakt is voor jouw haartype. Je kan deze olie gemiddeld 3 tot 6 maal gebruiken. De volgende keren dat je de massage doet, betaal je per behandeling.

Duur van 1 sessie: 90 min.